Hoe weet je of een daktent op je elektrische auto kan?

Hoe weet je of een daktent op je elektrische auto kan?

Er zijn veel manieren om te gaan kamperen met je elektrische auto. Het makkelijkste is te kiezen voor een huurtent of accommodatie uiteraard, maar dat past lang niet bij elke vakantieliefhebber. Ben je meer een persoon die graag de wildernis in trekt, verschillende campings wil bezoeken of volledig op de bonnefooi op vakantie gaat? Dan is een daktent op het dak van je elektrische auto waarschijnlijk dé uitkomst voor jou. Maar hoe weet je nou eigenlijk of die daktent op het dak van jouw auto kan?

Leestip: Is dit de ideale daktent van Thule?

Waarom kies je voor kamperen met een daktent met een elektrische auto?

Wanneer je op vakantie gaat met een daktent op je auto, heb je altijd een slaapplaats bij je. Dat is ideaal wanneer je vrijheid en flexibiliteit wilt tijdens je vakantie of wanneer je wilt wildkamperen in Scandinavië (zeker omdat je dan niet op de grond ligt en je je helemaal geen zorgen hoeft te maken over nachtelijke bezoekers). Tegelijkertijd is de daktent veel genadiger voor de actieradius dan bijvoorbeeld een caravan achter je elektrische auto. Het steeds bredere aanbod aan daktenten zorgt er daarnaast voor dat er altijd wel een model te vinden is dat past bij jouw wensen én bij je elektrische auto.

Bekijk hier: Alle elektrische auto’s die een caravan van minimaal 1.200 kg kunnen trekken

Wanneer kan een daktent op het dak van je elektrische auto?

Wanneer je wilt weten of er een daktent op je auto kan, heb je de maximale dakbelasting van je auto nodig. Die vind je doorgaans bij de eigenschappen van de auto in het instructieboekje (dus niet in het kentekenbewijs). Heb je het instructieboekje niet bij de hand, dan kun je altijd online kijken door het merk, model en bouwjaar van je auto in Google in te voeren, gevolgd door ‘dakbelasting’. Heeft jouw elektrische auto al dakdragers, dan weet je nagenoeg zeker dat je een daktent kunt monteren, want jouw auto is voorbereid voor extra last op het dak. Aangezien er tal van verschillende dakdragers op de markt zijn, is er altijd wel een model dat past bij jouw auto om zo een daktent mee te nemen. Heeft je auto echter géén dakdragers, controleer dan de maximale dakbelasting altijd een keer extra om problemen te voorkomen.

Wanneer kan een daktent op het dak van je elektrische auto?

Belangrijk: zo werkt de maximale dakbelasting!

De maximale dakbelasting van je auto mag niet overschreden worden, omdat de auto hier simpelweg niet op gebouwd is en dit grote problemen kan veroorzaken. Maar die maximale dakbelasting geldt niet voor elke situatie. Sterker nog, de aangegeven maximale dakbelasting van jouw auto is de maximale belasting van het dak tijdens het rijden. Wanneer de auto stilstaat, is de maximale dakbelasting ongeveer 4 tot 5 keer de maximale dakbelasting die je in het instructieboekje ziet staan. Dit betekent concreet dat een ledige daktent (het complete gewicht van de tent zelf dat aangegeven is door de fabrikant) de maximale dakbelasting niet mag overschrijven, maar dat je wel prima (ook met je partner) in de daktent kunt slapen wanneer de auto geparkeerd staat. De auto kan dan namelijk veel meer dragen.

Vier stappen voor de aanschaf van een daktent voor je elektrische auto

Aan de hand van bovenstaande informatie kom je dus op een stappenplan uit dat er als volgt uitziet:

  1. Zoek de maximale dakbelasting van jouw elektrische auto op
  2. Zoek een daktent uit die onder het gewicht uit de eerste stap blijft
  3. Monteer de dakdragers op het dak van de auto (tenzij je deze al hebt uiteraard)
  4. Bevestig de daktent aan de dakdragers aan de hand van de instructies van de fabrikant
Daktent op je elektrische auto plaatsen voor de vakantie