Een probleem voor campings: Te weinig laadpalen en stiekem laden

Een probleem voor campings: Te weinig laadpalen en stiekem laden

De stijging in het aantal vakantiegangers met elektrische auto kan nog lang niet op elke camping opgevangen worden. Campings met én zonder laadpalen komen voor uitdagingen te staan omdat er vaak te weinig laadpalen zijn en er stiekem geladen wordt aan het stopcontact op de camping dat daar niet voor bedoeld is.

De vier grootste problemen met stiekem laden op campings

Stiekem laden is gevaarlijker en vervelender dan vaak gedacht wordt. De vier grootste problemen met het stiekem laden via een stopcontact op de camping zijn:

  • Het is onveilig (brandgevaar) omdat het stopcontact hier in veel gevallen niet op berekend is.
  • Het kost de camping vaak veel geld, omdat deze kosten lang niet op elke camping doorberekend (kunnen) worden.
  • Laden via een stopcontact is traag, wat betekent dat de gemiddelde EV erg lang aan de stekker hangt en dat zorgt voor lange piekbelasting.
  • Het stroomnetwerk kan makkelijk overbelast worden, waardoor een deel van de camping zonder stroom komt te zitten.

Deze nadelen kunnen opgevangen worden door laadpalen te plaatsen, waar de elektrische auto’s veilig en optimaal geladen kunnen worden.

Lees ook: De ACSI geeft eigenaren van campings advies over het plaatsen van laadpalen

Ervaringen van kampeerders op een camping met laadpaal

Kansen om je camping te onderscheiden

Het is echter lang niet zo dat iedereen stiekem laadt op de camping. Integendeel, want steeds meer campings hebben het prima voor elkaar. Ook neemt het aantal boekingen van campings met een laadpaal de afgelopen jaren sneller toe. Het voordeel is niet alleen dat er vaak meerdere laadpalen op centrale punten staan waar geladen kan worden, maar ook dat mensen met een elektrische auto rekening houden met elkaar. Door onderling afspraken te maken of duidelijk te communiceren over de laadtijden, kan iedereen op de camping vaak laden zonder problemen.

Tegelijkertijd is dit een uitstekende manier om jezelf als camping te onderscheiden. Uit onderzoek van Elektrische Autovakanties is gebleken dat laadpaalplakkers en te weinig laadpalen beide in de top 3 met grootste irritaties staan van vakantiegangers die met een elektrische auto op vakantie gaan. Wanneer een camping genoeg laadpalen aanbiedt en daarmee makkelijk en optimaal laden mogelijk maakt, dan is dit meer dan genoeg om meer boekingen binnen te halen. Zeker omdat uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 95% van de vakantiegangers met elektrische auto de aanwezigheid van een laadpaal op locatie belangrijk tot zeer belangrijk vindt.

Tip: Deze laadkabel is handig als je naar de camping gaat

Mogelijke oplossing om samen netter te laden op campings

Laden op de camping makkelijker maken met etiquetten en richtlijnen

Zowel campingeigenaren als mensen met een elektrische auto kunnen het laden op de camping met laadpaal aanzienlijk makkelijk maken. Bijvoorbeeld door etiquetten op te stellen (vanuit de EV-rijders zelf) of richtlijnen die door de campings opgesteld worden. Hierbij kan gedacht worden aan:

  • Een briefje achter de voorruit plaatsen met de tijd waarop de laadsessie klaar is.
  • Een systeem met reserveringen of boekingen van de laadpaal om zo problemen te voorkomen.
  • Laadsessies bijhouden in de app zodat de auto niet onnodig lang de laadpaal bezet houdt.
  • Het aanbieden van een aantal centrale laadpalen met afzonderlijke aansluiting, zodat alle elektrische auto’s optimaal geladen kunnen worden.