Elektrische auto opladen in het buitenland

Hoe kan je het beste je elektrische auto opladen op de camping?

Dat kamperen populair is bij Nederlanders tijdens de vakantieperiodes is bijna een voldongen feit. In de voorjaars-, de mei- en zomervakantie trekken we er maar wat graag op uit om te genieten van een camping. Sommigen zijn zelfs zo’n fan dat ze in de herfstvakantie ook nog een camping boeken. Het goede nieuws voor de elektrische autorijder is dat er steeds meer campings met een laadpaal bij komen in Europa. Maar toch krijgen we nog regelmatig de vraag hoe je nou het beste een elektrische auto op kunt laden op een camping. In dit artikel leggen we je uit hoe je het jezelf makkelijk maakt als je met je elektrische auto naar een camping op vakantie gaat.

Tip 1: Kies voor een camping met laadpaal

Het is natuurlijk een schot voor open doel om te starten met deze tip. Maar het is wel het beste dat je kunt doen wanneer je een elektrische auto hebt en graag naar een camping op vakantie wilt. Door voordat je de camping boekt te bekijken of deze laadpalen voor elektrische auto’s heeft, weet je zeker dat je op de camping je auto altijd op kunt laden bij een oplaadpunt. Hoe weet je nou of de camping die je overweegt te boeken voor je vakantie ook daadwerkelijk laadfaciliteiten heeft voor elektrische auto’s? Op onze website staan alle campings met een laadpaal en hier kun je ze gemakkelijk bekijken en boeken. Op andere websites van campings staat tegenwoordig ook steeds vaker aangegeven bij de faciliteiten of een camping een laadpaal heeft. Op sommige boekingswebsites kun je er zelfs in de zoekbox op filteren.

Camping met laadpaal

Tip 2: Neem een extra laadkabel mee

Neem op vakantie met je elektrische auto altijd een extra laadkabel mee. Het advies is om bij voorkeur een type 2 230V laadkabel achterin te gooien. Want met een 230V laadkabel kun je bijna altijd uit de voeten om je auto op te laden. Dit is altijd handig in geval van nood. Je zou de eerste vakantieganger niet zijn die had gerekend op die laadpalen in Frankrijk die je routeplanner aangeeft, maar die achter een hek staan op een bedrijventerrein waar je ’s avonds niet bij kan. Daarnaast is het meenemen van een 230V laadkabel ook handig om altijd op te kunnen laden op de camping. Je gebruikt dan gewone netstroom, het opladen duurt wel lang daardoor maar uiteindelijk is het altijd een goed back-up plan.

Elektrische auto opladen op de camping - type 2 230V laadkabel

Tip 3: Vraag vooraf hoe opladen op de camping werkt

Je hebt je camping met laadpaal geboekt, dus jij denkt dat je klaar bent voor je vakantie. Dat klopt in principe ook wel…maar toch adviseren we je om te checken hoe het opladen op de camping werkt. Want sommige laadpalen op campings in het buitenland zijn van een bepaald soort aanbieder en daarvoor heb je een laadpas nodig. Of soms dien je een laadpas van de camping te kopen om de oplaadpunten te mogen gebruiken. Door vooraf navraag te doen voorkom je dat je voor verrassingen op de camping komt te staan. En mocht je deze tip dan toch gemist hebben, lees dan Tip 2 voor je back-up plan op locatie.

Een goede voorbereiding is altijd belangrijk

Na het lezen van dit artikel en deze 3 eenvoudige tips is het vast wel duidelijk dat een voorbereiding erg belangrijk is. Zorg dat je vooraf je camping kiest, bepaal je route, check of je een specifieke laadpas nodig hebt voor onderweg en/of op de camping en neem een extra laadkabel mee. Ten slotte kan het nooit kwaad om contact te hebben met de camping waar je naartoe gaat over de oplaadmogelijkheden voor je elektrische auto. En denk er daarbij aan: “De beller is sneller” oftewel wanneer je belt, weet je meestal het antwoord op je specifieke vragen het snelst.