Trend Kamperen met een elektrische auto met daktent

Trend Kamperen met een elektrische auto met daktent

Kamperen met de elektrische auto is bijzonder in trek. Met je elektrische auto op kampeervakantie of op je gemak rondtrekken door België, Frankrijk, Italië of wat te denken van een EV-vakantie in eigen land? Je kunt op vakantie gaan met een vouwwagen achter je elektrische auto, een caravan of zelfs kamperen met een elektrische auto met daktent. Kan een daktent op een elektrische auto en wat zijn eigenlijk de voordelen van slapen op je eigen auto in een tent?

Daktent of toch een caravan?

Voor veel traditionele kampeerders is een vakantie met de caravan heilig. We zien echter steeds meer mensen die met een elektrische auto op vakantie gaan en alternatieven zoeken, zoals kamperen met je elektrische auto met vouwwagen. Een andere optie is een vakantie met een daktent op je elektrische auto. Dit is groot model dakkoffer dat je uit kunt klappen tot een complete tent. Afhankelijk van het model dat je kiest, zitten er zelfs ramen in, plus verlichting.

Je kunt natuurlijk niet zomaar een daktent op je elektrische auto plaatsen. Eerst moet er gekeken worden naar de maximale dakbelasting. Hierbij kijk je naar de maximale belasting wanneer de auto stilstaat. Bij elektrische auto’s die voorbereid zijn voor de daktenten is dit rond de 250 kilogram. Met een gemiddeld gewicht van 50 kilogram voor de tent zelf, mag het totale gewicht van de slapers in de tent dus zo’n 200 kilo zijn.

Tip: Bekijk deze video om te zien hoe je met je elektrische auto en caravan op vakantie naar Frankrijk kunt gaan

Modellen die geschikt zijn voor een daktent zijn onder andere de Hyundai IONIQ 5, de Volkswagen ID.4, de Kia e-Niro, de Kia e-Soul, de Skoda Enya, de Mercedes-Benz EQS en de Mini Countryman. Gezien de populariteit van kamperen met een elektrische auto, verwachten we dat het aantal modellen snel uitgebreid wordt door de autofabrikanten.

MINI Cooper S Countryman met daktent

Voordelen van kamperen met een elektrische auto met daktent

Ga je kamperen met een elektrische auto met een daktent, dan heb je altijd een slaapplek bij je. De betere daktenten zet je daarnaast in minder dan vijf minuten op. Het is een kwestie van de clips openen, de trap uit de tent halen en naast de auto zetten en je kunt direct je bed opzoeken. Perfect voor een doorreis, een kampeerlocatie waar je laat aankomt of slapen op een parkeerplaats (indien toegestaan) als je erg laat aangekomen bent. Daarnaast is het verbruik van je elektrische auto lager met een daktent dan met een caravan omdat er geen trekgewicht is.

Stel je een kampeervakantie met je elektrische auto voor in Zweden of Noorwegen, waar je op verschillende plekken wilt gaan vissen of lange wandelingen wilt maken door de ongerepte natuur. De daktent zorgt er dan voor dat je genoeg ruimte in de kofferbak hebt voor je kampeerspullen én je hebt altijd een droge en veilige plek om te slapen bovenop je elektrische auto.

Tesla met daktent

Tips voor een kampeervakantie met een daktent

Een aantal tips wanneer je een kampeervakantie met een daktent op je elektrische auto aan het overwegen bent:

  1. Plan je reis met een laadapp: aangezien je slaapt op je auto, is ’s nachts laden alleen mogelijk als je toestemming vraagt om op te laden op de camping.
  2. Plaats de dingen die je het eerst nodig hebt (tandenborstel en pyjama bijvoorbeeld) op een goed bereikbare plek zodat je deze gemakkelijk kunt vinden als het donker is.
  3. Check altijd de maximale dakbelasting voor jouw elektrische auto voordat je kiest voor een daktent: niet alle elektrische auto’s zijn geschikt.