Kamperen met elektrische auto én caravan

Kamperen met elektrische auto én caravan

Kamperen met de elektrische auto is bijzonder populair. Met je elektrische auto kun je inmiddels in steeds meer landen in Europa een camping met laadpaal vinden. Daarnaast is het grootste gedeelte van Europa steeds makkelijker te verkennen met je EV, zeker wanneer je een laadapplicatie gebruikt die je laat zien waar de laadpalen staan. Op vakantie met je elektrische auto en caravan kan dan helemaal interessant zijn, omdat je altijd een slaapplek bij je hebt. Maar kan de caravan achter de elektrische auto of is kamperen met elektrische auto en caravan nog een ingewikkeld idee?

Op vakantie met je elektrische auto en caravan: ingewikkeld?

Nee hoor. Sterker nog, eigenlijk heeft de elektrische auto tal van voordelen ten opzichte van auto’s met verbrandingsmotor wanneer het gaat om het trekken van aanhangers en caravans. Het vermogen van de elektromotor is namelijk zo hoog dat je de caravan nauwelijks opmerkt tijdens het rijden. Wel is het uiteraard zo dat het verbruik van de elektrische auto hoger uitvalt. Doorgaans ligt het verbruik ongeveer anderhalf keer zo hoog, al is dit sterk afhankelijk van de elektrische auto en de caravan zelf. Een zware, weinig aerodynamische caravan heeft een groter negatief effect op de actieradius dan een kleiner model of een caravan die wel aerodynamisch is.

Wil je weten of jij een caravan achter je elektrische auto kunt plaatsen om te kunnen kamperen met elektrische auto en caravan? Kijk dan naar het maximale trekgewicht van je elektrische auto. Ook heb je (uiteraard) een trekhaak nodig om de caravan aan te kunnen koppelen. Heb je geen trekhaak, dan zijn er inklapbare trekhaken op de markt voor enkele types elektrische auto’s.

Tip: Bekijk deze video om te zien hoe je met je elektrische auto en caravan op vakantie naar Frankrijk kunt gaan

Op vakantie met je elektrische auto en caravan: ingewikkeld?

Voordelen van kamperen met elektrische auto en caravan

Een vakantie met een caravan achter je elektrische auto heeft tal van voordelen. Zo heb je altijd een eigen slaapplek bij je, ben je veel flexibeler (ook omdat je lang niet altijd van tevoren campings hoeft te boeken). Staanplekken zijn altijd goedkoper dan accommodaties immers. Je kunt daarnaast je eigen eten meenemen en bereiden, net als drinken en andere benodigdheden. Daarover gesproken: met een complete caravan achter je elektrische auto heb je ook nog eens veel meer opbergruimte, waardoor je niet je EV vol hoeft te proppen. Let er wel op dat al het extra gewicht in de caravan een verhoogd negatief effect op de actieradius heeft.

Het grootste voordeel is waarschijnlijk de vrijheid die je hebt tijdens de vakantie. Ga je naar Scandinavië met een caravan achter je elektrische auto? Dan kun je bijna overal overnachten. Ben je in Frankrijk, Italië of Spanje met een elektrische auto met caravan, dan heb je ook veel meer plekken waar je kunt overnachten. Ook kun je hier altijd toestemming vragen om te overnachten op iemands grond. Zo kun je een veel veelzijdigere of avontuurlijke vakantie hebben!

Voordelen van kamperen met elektrische auto en caravan

Caravan achter de elektrische auto: 5 praktische tips

  1. Maak gebruik van een goede laadapp zoals Chargemap: je moet ongeveer twee keer vaker laden dan normaal.
  2. Ga eerst op vakantie met je elektrische auto en caravan in de omgeving (tot maximaal 200 kilometer afstand). Zo kun je namelijk rustig bekijken hoe alles werkt en wat de caravan doet met de actieradius van jouw elektrische auto.
  3. Bepak de caravan niet helemaal vol. Elke extra kilo in de caravan betekent een hoger trekgewicht voor je EV.
  4. Check de bandenspanning van de elektrische auto en de caravan. Zeker in deze situatie is onderspanning van de banden een energiedief die je écht niet nodig hebt tijdens je kampeervakantie met elektrische auto en caravan.
  5. Zoek een camping met een laadpaal zodat je altijd op kunt laden tijdens je vakantie.