Onderzoek: Voor 95% is een laadpaal op de camping belangrijk

Onderzoek: Voor 95% is een laadpaal op de camping belangrijk

De website Elektrische Autovakanties heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar vakanties met de elektrische auto in 2023. Hieruit zijn veel interessante resultaten gekomen. Zo geeft maar liefst 95% van de ondervraagden aan dat de aanwezigheid van een laadpaal op de camping redelijk tot zeer belangrijk is bij het kiezen van een vakantiebestemming. Elektrische autorijders kiezen dus het liefst voor een camping met een laadpaal voor de elektrische auto, vanwege de vele voordelen en het gemak.

Aanwezigheid van een laadpaal op de camping speelt een grote rol

Minder dan een procent van de ondervraagden geeft aan dat een laadpaal op de camping onbelangrijk is. Ruim 5% vindt het enigszins belangrijk dat er een laadpaal aanwezig is, waarmee bijna 95% van de ondervraagden campings selecteert op de aanwezigheid van een laadpaal om de EV te laden tijdens de vakantie. Dat is overigens niet alles. Uit het onderzoek blijkt ook dat de elektrische autovakanties sterk in opmars zijn. Een derde van de ondervraagden gaat dit jaar voor het eerst op vakantie met de EV, wat betekent dat de laadpaalfactor de komende tijd alleen maar belangrijker zal worden.

Leuke weetjes over vakanties met de elektrische auto

De lijst met onderzoeksresultaten is bijzonder lang. Om het je makkelijker te maken, vind je hieronder een aantal van de belangrijkste punten.

  • Meer dan 80% van de elektrische autorijders gaat in 2023 op vakantie met een EV.
  • Meer dan 12% kiest voor een camping. Daarnaast kiest 3,5% voor glamping.
  • Bijna 95% van de ondervraagden geeft aan dat een laadpaal op de camping redelijk tot zeer belangrijk is bij het kiezen van een accommodatie.
  • Zowel Frankrijk als Italië zijn populaire vakantielanden voor EV-rijders.

De voordelen van een camping met laadpaal

Heel verrassend is het niet dat de meeste mensen de aanwezigheid van een laadpaal op de camping redelijk tot zeer belangrijk vinden. Wanneer je je elektrische auto op de camping kunt laden, hoef je tijdens je vakantie namelijk veel minder vaak op zoek te gaan naar een laadpaal in de omgeving of langs de weg tijdens uitstapjes. Ook is het een prettig idee om je EV gewoon in de buurt te hebben en te kunnen laden wanneer je aan de rand van het zwembad van de camping ligt met een lekker drankje om van je vakantie te genieten.

Hier moet aan toegevoegd worden dat steeds meer grote én kleine campings inspelen op het feit dat veel mensen met de EV op vakantie gaan. Dat betekent dat er steeds meer locaties met laadmogelijkheden zijn. Als elektrische autorijder heb je dus steeds meer te kiezen bij het aanbod van campings met een oplaadpunt.

Nog meer campings met een laadpaal

Vooral Frankrijk en Italië populair, maar veel Europese landen scoren goed

De top drie vakantielanden bestaat uit vier landen. Frankrijk staat bovenaan met maar liefst 22%, gevolgd door Duitsland met 17% en een gedeelde derde plek voor Italië samen met Nederland. Wat echter vooral opvalt in het onderzoek, is dat veel landen in Europa goed scoren op het gebied van de laadpaaldekking. Vooral Noorwegen, Zweden en Zwitserland scoren goed, waar Engeland en België nog werk aan de winkel hebben. Portugal en Wales komen er bekaaid vanaf. Deze twee landen scoren het slechts wanneer het gaat om de mogelijkheden om de elektrische auto tijdens de vakantie op te laden.