Laadpaal op camping belangrijk

Laadpaal op camping belangrijk voor elektrische autorijders

In de aanloop naar het komende vakantieseizoen delen we graag een interessant onderzoek met jullie. Uit het onderzoek “Op vakantie met de elektrische auto” van Elektrische Autovakanties blijkt wat velen van ons al wel wisten of in ieder geval vermoedden: “Een laadpaal op de camping is belangrijk voor elektrische autorijders”. Het onderzoek is in augustus 2020 gepubliceerd en gebaseerd op méér dan 450 elektrische autorijders. Het onderzoek geeft een interessante inkijk in de voorbereidingen van vakantiegangers met een elektrische auto. Zo gaf bijna de helft van de deelnemers (44%) aan dat een oplaadpunt bij de accommodatie op vakantie een rol speelt in de keuze voor de camping of het vakantiepark.

Campings het populairst als accommodatie

Uit het onderzoek blijkt ook dat campings favoriet zijn als accommodatie op vakantie. Zo gaf 27% van de deelnemers aan te kiezen voor een verblijf op een camping tijdens de zomervakantie. Ook hotels (22%) en appartementen (20%) zijn populair als accommodatie en maken de top 3 van favoriete accommodaties voor elektrische autorijders compleet. Bij verder onderzoek blijkt dat veel mensen onderweg kiezen voor een overnachting bij een hotel met een laadpaal. De voornaamste redenen om hiervoor te kiezen zijn de prettige combinatie van even ontspannen en uitrusten en de batterij opladen.

Niet geheel verrassend is het feit dat 96% van de ondervraagden aangeeft onderweg naar de vakantiebestemming te kiezen voor snelladers. De gewone laadpaal lijkt voor de reis naar de vakantiebestemming toe te langzaam. De vraag is alleen wel hoe de reizigers zich in Europa gaan redden met de elektrische auto bij de snelladers, aangezien het merendeel aangeeft slechts één laadpas mee te nemen op vakantie.

Laadpalen in Frankrijk

Frankrijk het populairste vakantieland

Uit het onderzoek van augustus 2020 blijkt dat elektrische autorijders Frankrijk als meest favoriete vakantieland hebben gekozen. Dat is in lijn met de traditionele vakantielijstjes waarin Frankrijk vaak bovenaan staat. De top 5 populairste Europese vakantielanden onder elektrische autorijders in de zomervakantie 2020 was als volgt:

1. Frankrijk
2. Duitsland
3. Nederland
4. Oostenrijk
5. Italië

Opvallend is de vermelding dat Elektrische Autovakanties aangeeft dat uit het onderzoek is gebleken dat het coronavirus weinig impact heeft gehad op de vakantieplannen, zo gaf 71% aan dat het geen invloed op de vakantieplannen heeft gehad.

Laadstop onderweg naar vakantie

Wat doen mensen onderweg?

Een leuk onderdeel uit het onderzoek is ook dat het inzicht geeft in wat men doet tijdens de laadpauzes onderweg. Sommige elektrische autorijders zijn nog wat aan het zoeken naar wat je nou het beste kunt doen tijdens het opladen en dan is een lijstje zoals hieronder te zien is wel interessant om inspiratie uit te halen. Het blijkt dat de meeste vakantiegangers de laadstops gebruiken om te eten en te drinken. In de top 5 van activiteiten tijdens het opladen zijn er vier gericht op eten of drinken. Deze uitkomst geeft opnieuw de mogelijkheden aan voor hotels & restaurants om in te spelen op de behoeften van de elektrische autorijders tijdens de vakantie.

Het is interessant en tegelijkertijd ook logisch te zien dat de laadpauzes onderweg naar de vakantiebestemming voornamelijk worden gebruikt voor ‘het verzorgen van de innerlijke mens’. Oftewel vier van de top 5 activiteiten tijdens een laadstop zijn gericht op eten of drinken. Dit resultaat onderstreept nogmaals de kansen voor hotels, restaurants en shops in de buurt van laadpalen en snelladers om in te spelen op deze behoefte.