Dit zijn alle elektrische auto's die een caravan kunnen trekken (in 2023)

Dit zijn alle elektrische auto’s die een caravan kunnen trekken (in 2023)

Het aanbod aan elektrische auto’s neemt gestaag toe, waarbij we steeds grotere accupakketten, innovatieve oplossingen en uiteraard meer vermogen zien. Veel van de moderne stekkerauto’s zijn prima geschikt om een vouwwagen of aanhanger mee te trekken, maar wanneer het gaat om een (zwaardere) caravan, dan wordt het aanbod aan geschikte elektrische auto’s een stuk kleiner. Aangezien steeds meer mensen op zoek zijn naar een elektrische auto als caravantrekker en hier nog (te) weinig informatie over is, hebben we een lijst samengesteld met elektrische trekauto’s waarmee jij op kampeervakantie kunt met een caravan.

Is het in 2023 mogelijk met je EV én caravan op vakantie te gaan?

Lang niet alle elektrische auto’s zijn in staat om een aanhanger of caravan te trekken. Veel van de modellen hebben bijvoorbeeld niet eens een trekhaak, simpelweg omdat zij niet geschikt zijn om te gebruiken als caravan- of aanhangertrekker. Andere modellen hebben een maximaal trekgewicht van minder dan 1.000 kilo, wat niet praktisch is voor een kampeervakantie met een caravan. De meeste caravans komen namelijk boven de 1.000 kilo uit, zeker omdat het rijklaargewicht als basis genomen moet worden (dus inclusief volle gasflessen en alles wat in de caravan gaat).

Ook is het goed om rekening te houden met een lagere actieradius. De vuistregel is dat je ongeveer 40% actieradius verliest met een caravan achter je elektrische auto, al is dit uiteraard afhankelijk van tal van factoren, zoals het gewicht van de caravan, de staat van de banden en de weersomstandigheden.

Tip: Bekijk deze video om te zien hoe je met je elektrische auto en caravan op vakantie naar Frankrijk kunt gaan

Alle elektrische caravantrekkers die minimaal 1.200 kilo kunnen trekken

De lijst bestaat uit alle elektrische caravantrekkers die meer dan 1.200 kilogram kunnen trekken en is opgemaakt in 2023. We gaan ervanuit dat de lijst de komende jaren nog veel langer zal worden, mede omdat er steeds betere elektrische auto’s op de markt komen met grotere accupakketten en meer vermogen (koppel), waardoor het trekken van zwaardere caravans en tenttrailers aanzienlijk makkelijker zal worden. Het feit dat kamperen met een elektrische auto ook zeer in de belangstelling staat en er daadwerkelijk een groeiende vraag is naar de elektrische trekauto (ook binnen het zakelijk wagenpark, dus niet uitsluitend voor vakanties), zorgt ervoor dat de autofabrikanten ook echt meerdere redenen hebben om nieuwe EV’s hiervoor op de markt te brengen.

Kies vanaf 1.500 kilo voor Polestar, NIO of Mercedes

Ga je op vakantie met een zwaardere caravan of wil je meer mee kunnen nemen zonder de 1.200-kilo grens in de gaten te moeten houden? Dan kom je terecht bij modellen zoals de Polestar op de lijst (zowel de Polestar 2 als de Polestar 3 over de 1.500 kilo), de NIO’s en de modellen van Mercedes. Het is echter belangrijk om zelf altijd even navraag te doen bij de dealer of informatie op te zoeken over de auto die je op het oog hebt (of al op de oprit hebt staan). Er zijn namelijk grote onderlinge verschillen, zeker wanneer modellen verschillende uitvoeringen of uitrustingsniveaus hebben.

Afkoppelen van de caravan moet (nog) bij veel snelladers in Europa

Meeste elektrische caravantrekkers vanaf € 50.000

De goedkoopste modellen in de lijst hebben een prijs die begint bij € 38.000 (de Ssangong). Echt interessant wordt het wanneer je minstens met € 50.000 op zak gaat zoeken, want dan komen de Volvo-modellen binnen het bereik, net als de Model Y van Tesla én de ANWB trekauto van het jaar 2022 de Hyundai IONIQ 5. De auto’s die écht veel mogen trekken, zoals de Model X (2.200 kilo, € 111.000), BMW iX (2.500 kilo, € 85.000) en de Volvo EX90 (2.200 kilo, € 102.000) daar betaal je echter aanzienlijk meer voor. In zo’n geval is de NIO EL7 een zeer goede optie, alhoewel deze Chinese nieuwkomer nog niet kan terugvallen op een jarenlange reputatie als caravantrekker waar andere merken zoals bijvoorbeeld Volvo al langer bekend staan als ideale caravantrekker.

Afkoppelen moet vaak nog wel

De conclusie is dat in 2023 er steeds meer elektrische caravantrekkers op de markt zijn en dat is goed nieuws voor kampeerlustige reizigers die graag elektrisch rijden.  Naast de kosten voor de elektrische auto’s is er nog wel een andere belemmering waarmee je rekening moet houden onderweg naar je camping met laadpaal in Europa en dat is dat je jouw sleurhut vaak nog moet afkoppelen bij een snellader. Dat is geen onoverkomelijkheid, je krijgt er vanzelf handigheid is, maar het is wel anders dan je gewend bent natuurlijk. Het helpt om te kijken bij welke snellaadstations je door kunt rijden en niet in een parkeervak hoeft te staan. Bij veel Fastned snellaadstations in Europa kun je met je caravan aangekoppeld blijven tijdens het laden.

Elektrische BMW's zijn zeer geschikt als caravantrekker