Door elektrische auto's is betalen naar gebruik voor stroom op campings in opkomst

Door elektrische auto’s is betalen naar gebruik voor stroom op campings in opkomst

Uit navraag blijkt dat er dit jaar meer campings gaan werken met een tarief voor stroom dat gebaseerd is op betalen naar gebruik. Het bekende vaste stroomtarief voor je kampeervakantie op de camping is dan verleden tijd en je rekent af naar hoeveel stroom je verbruikt hebt tijdens je vakantie. In de meeste gevallen wordt gewerkt met een vast voorschot, waarna de daadwerkelijke stroomkosten bij de eindafrekening verrekend worden met jou als campinggast. Dit heeft onder andere te maken met elektrische autorijders die ze steeds vaker terugzien op campings en de auto opladen op de camping (met of zonder toestemming) waardoor het stroomverbruik tussen gasten enorm fluctueert.

Leestip: Dit is waarom je toestemming vraagt om je EV op te mogen laden op de camping

Van een vast tarief naar betalen voor het gebruik

Het is niemand ontgaan dat de energieprijzen afgelopen jaar flink toegenomen zijn. Hierdoor zijn verschillende camping eigenaren ook beter gaan kijken naar het stroomverbruik op de camping. Veel campings hanteren al jaren een vast tarief voor het gebruik van stroom, maar op sommige campings verandert dat nu. In plaats van een vast bedrag van een paar euro per dag voor stroom, betaal je in zo’n geval voor het daadwerkelijke verbruik. Op een beperkt aantal campings in Europa is dit al langer het geval, en dat aantal kan de komende jaren verder toenemen.

In het geval van betalen naar gebruik verschillen de kosten voor het gebruik van de elektra (kWh) per camping, net als de vraag of er een voorschot betaald moet worden. Een overkoepelend systeem voor álle campings is er niet (en zal er ook niet komen). Daarmee is het verstandig om van tevoren de kosten te vergelijken wanneer je naar een camping met laadpaal wil gaan waar betaald moet worden naar verbruik. Is het kostentechnisch nou handiger om bij je kampeerplek op te laden met de granny-charger of bij de laadpaal op de camping.

Leestip: Elektra op de camping, hoe zat dat ook alweer?

Betalen naar gebruik van stroom eerlijker op de camping?

Is dit uitsluitend vanwege mensen die opladen op de camping?

Absoluut niet. Alleen het toenemende aantal elektrische auto’s dat stroom gebruikt om de EV op te laden op de camping heeft er uiteraard mede voor gezorgd dat campingeigenaren het beleid onder de loep nemen. In gesprek met ACSI geeft Eline Buehre, manager van de Nommerlayen camping in Luxemburg waar gasten al jarenlang betalen naar verbruik, aan dat er nog een reden is. Het verbruik per campinggast loopt namelijk sterk uiteen, terwijl iedereen dezelfde prijs betaalde en dat is natuurlijk niet eerlijk. Iemand die uitsluitend stroom gebruikt om ’s avonds een leeslampje aan te hebben, moet immers niet evenveel betalen als iemand die heel de dag allerlei elektrische apparaten aan het opladen is op de camping.

Stroomgebruik op de camping

Eerlijker én misschien gaan we het wel vaker terugzien op campings

Betalen naar verbruik is uiteraard veel eerlijker, want iedereen kan verbruiken wat ze willen en betaalt netjes voor de stroom die verbruikt is. Daarnaast neemt de bewustwording rond energiegebruik toe bij betalen naar verbruik. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, zien campings waar nu al naar verbruik betaald wordt, het gemiddelde energieverbruik per campinggast juist afnemen.

Tegelijkertijd opent deze manier van betalen naar verbruik de deur voor campingeigenaren die tot op dit moment terughoudend waren met het aanbieden van laadmogelijkheden voor elektrische auto’s. Nu zij zeker weten dat de kosten voor het verbruik gewoon doorgerekend kunnen worden (omdat dit de nieuwe standaard wordt), is het (laten) plaatsen van een laadpaal een veel logischere keuze, mede omdat zij op deze manier veel nieuwe gasten aan kunnen trekken.

Bekijk ook: ACSI helpt campings bij het plaatsen van laadpalen op de camping