Wat is het beste moment om een camping te boeken?

Wat is het beste moment om een camping te boeken?

Zit je in gedachten al te genieten van de Italiaanse zon, de Kroatische stranden of droom je nu al dagelijks weg over je kampeervakantie bij de Scandinavische vismeren waar je elke ochtend een frisse duik kunt nemen? Uitkijken naar een vakantie is heel normaal, aangezien we allemaal graag iets hebben om ons op te verheugen. Maar wanneer moet je die camping met laadpaal boeken? Is vroegboeken noodzakelijk voor campings met een laadpaal of kun je gewoon op de bonnefooi je kampeervakantie beginnen volgend jaar zonder een camping te reserveren?

In de schoolvakantie of juist daarbuiten?

Een van de belangrijkste punten bij de vraag wanneer je precies een camping moet boeken, is de vraag wanneer je op vakantie wilt. Heb je (kleine) kinderen en ben je gebonden aan de schoolvakantieperiode? Kijk dan even of deze periode samenvalt met de schoolvakanties in het land waar je op vakantie wilt. De vakantieperiodes in Duitsland, Frankrijk, Italië en tal van andere landen lopen namelijk vaak precies gelijk met de Nederlandse vakantieperiodes.

Overlappen de periodes elkaar en wil je in die week of weken op de camping kunnen staan? Dan is vroeg reserveren een verstandige keuze, aangezien het dan druk is op de campings. Vallen de periodes niet samen, dan kun je besluiten om rustig te wachten en de camping een aantal (6 tot 8) weken van tevoren vast te leggen. Zo blijf je nog even flexibel en kun je zelfs nog even verder kijken.

Tip: Bekijk deze video om te zien hoe je met je elektrische auto en caravan op vakantie naar Frankrijk kunt gaan

Campings die geen plek meer hebben

Vakantie-voorpret of liever vrijheid blijheid?

Heb je geen kleinere kinderen en/of kun je ook buiten de schoolvakanties om op vakantie gaan om te kamperen? Dan heb je twee opties:

  1. Je kunt ruim van tevoren een camping met laadpaal vastleggen en je alvast verheugen op het kamperen.
  2. Je kunt ervoor kiezen om op de bonnefooi te gaan en niet maanden van tevoren vroegboeken.

Er is geen goede en minder goede manier. Beide opties kunnen perfect bij je passen. De eerste optie biedt de meeste zekerheid en geeft je de mogelijkheid om alvast een lijst te maken met dingen in de buurt die je echt wilt bekijken of wilt reserveren (zoals tickets voor een museum of pretpark). De laatste manier geeft je veel meer vrijheid, waarbij je zelfs de route van de reis op het laatste moment aan kunt passen. Let wel op: het kan verstandig zijn om op de eerste camping wél alvast een plekje met laadpaal te reserveren voor de volgende camping. Vaak zijn het aantal laadplekken nog beperkt. Dit kun je ook zelf oplossen. Neem bijvoorbeeld een slimme camping laadkabel voor de camping mee. Met je granny charger kun je op de meeste plekken prima laden (mits de eigenaar hier toestemming voor geeft).

Tip: Lees hoe je kunt besparen op je kampeervakantie dankzij vroegboekaanbiedingen bij campings met laadpaal

Vroegboekaanbiedingen campings

Vroegboeken of juist te laat: wat zijn de gevolgen?

Een camping met een laadpaal te vroeg vastleggen beperkt je in je flexibiliteit. Zie je over een aantal weken een andere leuke locatie, dan kost het annuleren van de gereserveerde camping je doorgaans geld (en moeite). Ook kan een half jaar van tevoren boeken een risico zijnomdat onvoorspelbare situaties roet in het eten kunnen gooien. Wil je echter in een drukke periode op vakantie naar een populair gebied, dan is vroegboeken absoluut het advies omdat anders alle leuke plekken al bezet zijn. Vaak kun je ook speciale vroegboekaanbiedingen vinden bij campingwebsites, zodat je een extra goede deal hebt voor je vakantie.