Wat is de kampeermodus in een elektrische auto?

Wat is de kampeermodus in een elektrische auto?

Een kampeervakantie met de elektrische auto is ontzettend in trek. Met het toenemende aantal laadpunten en de voordelen van elektrisch rijden is dat niet verrassend. Kamperen met een elektrische auto kan daarnaast veel makkelijker zijn dan je wellicht denkt. De kampeermodus van de elektrische auto kan een caravan namelijk overbodig maken. Hoe werkt de kampeermodus precies en wat zijn de voordelen voor de vakantieganger met een elektrische auto?

Hoe werkt de kampeermodus van een elektrische auto?

De kampeermodus maakt kamperen met de elektrische auto nóg interessanter. Wanneer je de elektrische auto in parkeerstand zet, kun je via het menu in je auto de kampeermodus activeren. Een aantal van de elektronische functies blijft dan actief, zoals de binnenverlichting, verwarming, luchtverversing in de auto en zelfs de muziek. Dat betekent dat je jouw elektrische auto met een klik op de knop omtovert in een vakantieaccommodatie voor de nacht.

Het zijn niet alleen de modellen van Tesla die kampeermodus hebben overigens. De Kona Electric heeft deze modus ook, al heet dit Utility Mode bij de modellen uit Zuid-Korea. De verwachting is daarnaast dat het aantal elektrische auto’s met kampeermodus alleen meer verder toe zal nemen, mede dankzij de populariteit van kamperen met een elektrische auto.

Kamperen in je elektrische auto dankzij de kampeermodus

De Voordelen van de kampeermodus van je elektrische auto

De kampeermodus van je elektrische auto heeft tal van voordelen. Kun je redelijk eenvoudig een matras of luchtbed in je auto plaatsen wanneer je de achterbank omlaag klapt? Dan heb je met de kampeermodus altijd een prettig vakantieverblijf bij je, inclusief verlichting en toevoer van frisse lucht, plus verwarming of koeling. Ook is de kampeermodus ideaal wanneer je op een geweldige plek terecht komt tijdens je doorreis en je daar toch wat langer wilt blijven. Zet de auto in parkeerstand, klap de achterbank omlaag, activeer kampeermodus en je hebt direct je eigen, bijzonder betaalbare hotelkamer aan een meer, zee of met berguitzicht.

Tip: Wil je vrij kunnen kamperen? Bekijk hoe je met Vehicle to Load (V2L) altijd kunt kamperen met je elektrische auto

Kampeermodes (Utility mode) in Hyundai Kona Electric

Drie tips voor het gebruiken van de kampeermodus

  1. De acculading moet bij de meeste auto’s minstens 15% zijn, zo kun je de Tesla Camp Mode niet activeren wanneer de acculading lager is dan 15%.
  2. De kampeermodus kan niet geactiveerd worden tijdens het laden. Zorg er dus voor dat de accu geladen kan worden voordat je overgaat naar kampeermodus óf zorg dat je weet waar je de volgende ochtend snel kunt opladen.
  3. Maak je geen zorgen over de actieradius. Een gemiddelde nacht in normale omstandigheden kost ongeveer 3% van de acculading. Uiteraard kun je dit prima testen door eerst een nachtje thuis te kamperen in je elektrische auto.