Test: de beste lichtgewicht campingstoel

Test: de beste lichtgewicht campingstoel

Regelmatig krijgen we de vraag wat nou de beste manier is om je auto zo slim en licht mogelijk in te pakken voor een kampeervakantie met je elektrische auto. Een belangrijk onderdeel is tegelijkertijd wel het comfort tijdens het kamperen op de camping. Dat deed ons beseffen dat we een van de belangrijkste onderdelen van een kampeervakantie met je elektrische auto nog niet eens aan bod hebben laten komen, zoals onderstaande vraag die we binnenkregen:

“Beste redactie.
Welke lichtgewicht campingstoel kunnen jullie ons aan bevelen? We hebben zelf al gezocht, maar het aanbod is erg groot met uiteenlopende prijzen en we zijn benieuwd welke stoel volgens jullie het beste is tijdens een kampeervakantie met een elektrische auto.”

We zijn op onderzoek uit gegaan en testten 4 verschillende campingstoelen zodat ook jij antwoord krijgt op een van de belangrijkste kwesties bij het kamperen met je elektrische auto.

De criteria voor de campingstoel

Voordat we je een lijstje geven met campingstoelen die allemaal aanraders zijn, willen we je eerst laten weten waar we op gelet hebben bij het samenstellen van de lijst. Dit zijn vooral:

  1. Het gewicht. Hoe lager het gewicht, hoe beter dit is voor de actieradius.
  2. Het zitcomfort. Het gaat namelijk wel om je vakantie.
  3. De afmetingen wanneer de stoel volledig ingeklapt is. Je hebt immers niet onbeperkt ruimte in je elektrische auto tijdens je kampeervakantie en wilt graag slim inpakken.
  4. De prijs. Hoewel kwaliteit betaald wordt, zijn campingstoelen van meerdere honderden Euro’s een investering die niet elke kampeerder wil doen.

Met bovenstaande aandachtspunten kwamen we op 4 verschillende campingstoelen uit die we allemaal uitvoerig getest hebben tijdens kampeervakanties, om tot een zo volledig en objectief mogelijk oordeel te komen.

De testwinnaar: de Isabella Thor

De testwinnaar: de Isabella Thor

Op de eerste plek staat voor ons de Isabelle Thor standenstoel. Tijdens de testen bleek al snel dat deze stoel erg comfortabel is, mede dankzij de 8 standen waarin de stoel gezet kan worden. Ideaal voor ons, want dat betekent dat deze stoel lekker zit tijdens het werken aan de website en vervolgens gebruikt kan worden om even lekker achterover te hangen met een hapje en een glaasje. Het gewicht ligt net boven de 5 kilo en de maximale belasting van deze robuuste campingstoel is een royale 120 kilo. De Isabella Thor wordt daarnaast met hoofdkussen geleverd, die je gewoon kunt verwijderen wanneer je deze niet wilt gebruiken.

De Crespo AP-237 Air-Deluxe – een te hoog gewicht

Over de Crespo AP-237 Air-Deluxe zijn we ook zeer te spreken, maar na een lang debat kwam deze campingstoel toch op de tweede plek. Hoewel dit ook een standenstoel is met een erg prettige rugleuning, ligt het gewicht van deze campingstoel boven de 7 kilo. Wanneer je twee (of zelfs vier) van deze stoelen meeneemt tijdens je kampeervakantie, heb je dus al meer dan 4 kilo gewicht dan wanneer je voor de Isabella Thor kiest. De prijs van de Crespo ligt daarnaast vaak ook nog iets hoger, waarmee de campingstoel zich van de eerste plek heeft laten houden.

Comfort tijdens de vakantie belangrijk

De Redwood Sequoia Comfort – een slimme keuze

De Redwood Sequoia Comfort (deze heeft een duurzamere stof dan het basismodel) is een slimme keuze als je niet de hoofdprijs wil betalen voor je campingstoelen. Dit model kost rond de € 100,- en dat is zeer schappelijk voor een goede stoel. Let wel: voor lange mensen moet je kiezen voor de Redwood Sequoia Comfort XL versie van de stoel om je comfort te behouden. Voor ons stonden de poten iets te dicht bij elkaar om echt mee te kunnen dingen naar de eerste plek in de lijst van beste campingstoelen.

De Eurotrail Loire – de minst goede stoel

De laatste lichtgewicht campingstoel die we hebben getest is ook direct de minste van de vier in onze ogen. De Eurotrail Loire werd aanbevolen door veel websites en andere kampeerders, maar wij vinden dat de zitting veel te ver doorzakt en het gekraak van de stoel zorgt voor ergernissen, zeker omdat we dat bij alle andere geteste campingstoelen helemaal niet hadden. Geen aanrader op basis van de vergelijkingen en onze test dus.