Tips om te winterkamperen met je elektrische auto

Tips om te winterkamperen met je elektrische auto

Kamperen kan tegenwoordig heel het jaar door. Ongeacht of je gaat wildkamperen in Scandinavië of juist een van de accommodaties kiest die heel het jaar geopend zijn. Kamperen in de winter met je elektrische auto is een interessante optie wanneer je je favoriete vakantiebestemming ook eens in een witte winterjas wilt zien. Waar moet je op letten wanneer je gaat kamperen in de winter met je elektrische auto? Wij hebben alle belangrijke punten voor je op een rijtje gezet.

Denk hieraan bij het winterkamperen met je elektrische auto

Eigenlijk iedere elektrische auto heeft tal van features waar je gebruik van kunt maken tijdens het winterkamperen. Denk bijvoorbeeld aan de kampeermodus van Tesla, waarmee je urenlang de auto comfortabel warm kunt houden (inclusief entertainment) zonder dat dit direct de accu leeg trekt. Wellicht heeft jouw auto zelfs V2L, oftewel Vehicle to Load. In dat geval is je elektrische auto een mobiele accu die je kunt gebruiken om apparaten op te laden tijdens je reis. Of wat te denken van een lichtkabel, zodat je ook op de korte winterdagen verlichting hebt in de caravan of je tent. In het laatste geval is een elektrische deken ook geen slechte keuze, tenzij je iemand hebt waar je tegen aan kunt kruipen in een dubbele slaapzak.

Het is goed om te weten dat de elektrische auto prima geschikt is voor winterkamperen. De actieradius is iets lager bij temperaturen onder nul, maar met de accucapaciteit van de huidige elektrische auto’s en de extra features plus het toenemende aantal laadpalen in Europa, kun je optimaal genieten van de winter tijdens je kampeervakantie in je elektrische auto.

Tip: Lees waarom een trekhaakkoffer handig is als je gaat kamperen met je elektrische auto

Wintercamping in het buitenland

Kamperen in de winter met je elektrische auto: 5 handige tips

  1. Kies een accommodatie, huisje of camping met een laadpaal zodat je altijd op je gemak de accu kunt laden tot de volle 100%.
  2. Download een laadapp én zorg ervoor dat je een lijst hebt met laadpalen voor het geval je geen mobiel internet hebt tijdens je reis.
  3. Houd de weersvoorspellingen in de gaten zodat je niet verrast wordt tijdens je winterkampeervakantie.
  4. Neem altijd een granny charger (laadkabel met Schuko-stekker) mee tijdens je vakantie met elektrische auto, zodat je altijd kunt laden (met toestemming van de eigenaar uiteraard).
  5. Test eerst het winterkamperen eens uit in eigen land, zodat je kunt zien wat dit precies doet met de accu en wat je zelf graag mee wilt hebben wanneer je wel over de grens gaat tijdens het winterkamperen met je elektrische auto.

Uiteraard is het verstandig om ook rekening te houden met de standaardtips voor het winterkamperen, zoals het meenemen van sneeuwkettingen naar gebieden met kans op hevige sneeuwval, warme kleding (fleece) meenemen en een borstel plus ruitenkrabber om de winter ’s morgensvroeg te lijf te gaan.

Tesla camp mode en rijden in de winter