Het voordeel van een lichtgewicht caravan

Het voordeel van een lichtgewicht caravan

Kampeervakanties met de elektrische auto zijn steeds meer in trek. Dit zorgt voor een compleet nieuwe markt, waarbij elektrisch rijden en vakanties optimaal gecombineerd moeten kunnen worden. In dat kader is het interessant om eens te kijken naar een lichtere caravan voor de elektrische auto. Hoe handig is een lichtgewicht caravan voor je elektrische auto en waarom is het gewicht niet de enige belangrijke factor bij het zoeken naar de beste caravan voor jouw vakantie met een elektrische auto?

Lichtgewicht caravan voor de elektrische auto’s?

De ironie is dat een elektrische auto bij uitstek geschikt is om zware objecten te trekken. De elektromotor kan veel sneller vermogen leveren en met de hogere koppel is jouw EV in staat om veel meer te trekken dan de auto met verbrandingsmotor. Zelfs met betrekking tot de wegligging is een elektrische auto geschikter voor het trekken van een caravan. Het enige nadeel is echter de actieradius. Hoe zwaarder de caravan, hoe meer actieradius je verliest en dit kan zomaar oplopen tot een slordige 50%. Dat is de reden waarom er gekozen moet worden voor lichtere caravans, omdat je hiermee simpelweg met minder laadstoppen naar je vakantiebestemming kunt komen.

Duurzaam op vakantie

Lichtere caravans passen op talloze manier in het beeld van een duurzame(re) vakantie. Niet alleen omdat kamperen met de (elektrische) auto veel minder negatieve impact op de natuur heeft dan bijvoorbeeld een vlieg- of treinreis, maar ook omdat je op deze manier toeristische trekpleisters kunt vermijden en diep de wildernis in kunt trekken. Zeker met een lichtere caravan overigens, aangezien je daarmee aanzienlijk makkelijker over Scandinavisch bosgrond kunt rijden zonder weg te zakken of vast te zitten.

Tip: Bekijk deze video om te zien hoe je met je elektrische auto en caravan op vakantie naar Frankrijk kunt gaan

Hobby Beachy Air

Zijn lichtere caravans de trend?

Lichtere caravans zijn op dit moment nog niet de trend. Integendeel, want het merendeel van de nieuwe modellen is groot, luxe en speelt vooral in op comfort en niet zozeer op duurzaamheid of een laag gewicht. Het is echter wel zo dat tal van caravanfabrikanten aan de tekentafel zit om lichtere caravans te ontwikkelen voor de elektrische auto. Daarbij wordt niet alleen op het gewicht gelet, maar ook op de hoogte en (samenhangend) de stroomlijning van de caravan. Op die manier is de weerstand en het trekgewicht zo laag mogelijk, wat bijdraagt aan de actieradius van je EV zonder dat er ingeleverd wordt op luxe. Goede voorbeelden hiervan zijn de Kip Shelter en de Hobby Beachy Air, dat een bijzonder interessant studieobject van Hobby is.

Kip Shelter

Een caravan voor elektrische auto’s: wat is belangrijk?

Wanneer het gaat om de ideale caravan voor elektrische auto’s, dan zijn er een aantal dingen die vooral de aandacht krijgen:

  1. Het gewicht van de caravan. Hoe lager het gewicht, hoe minder impact de caravan heeft op de actieradius.
  2. De aerodynamica. Hoe lager en beter gestroomlijnd de caravan is, hoe lager de luchtweerstand is en ook dit zorgt voor meer actieradius.
  3. Comfort. De aandacht voor de actieradius mag er niet voor zorgen dat de caravan een lege doos achter de auto wordt. Het gaat immers wel over je vakantie.

Vooral het laatste punt is belangrijk. Hoewel het constant over de actieradius gaat bij de vakantie met de elektrische auto, vinden wij het vooral belangrijk dat je een prettige vakantie kunt hebben met je partner of met heel het gezin.

Lekker op vakantie met je Kip Shelter of Hobby Beachy Air

Voor de toekomst van de caravans voor elektrische auto’s kunnen we nu al kijken naar de Kip Shelter of de Hobby Beachy Air. Vooral het laatste model heeft de interesse gewekt, mede omdat het lage gewicht (500 kilo) en de stroomlijning gecombineerd is met een keukenmodule die je zowel van binnenuit als buitenaf kunt gebruiken. Daarnaast zit de caravan vol met interessante features, waarmee Hobby bewijst dat de ideale caravan voor je EV meer is dan licht en aerodynamisch. Het is namelijk ook dé toekomst van kamperen met je elektrische auto.