De Tonke EQV: elektrische camper van het jaar 2023

De Tonke EQV: elektrische camper van het jaar 2023

Kamperen met de elektrische camper is bijzonder populair en wanneer we de e-camper Tonke EQV zien, dan begrijpen we nog beter waarom er zoveel aandacht is voor deze manier van kamperen. De Tonke EQV heeft nu ook nog eens de award elektrische camper van het jaar 2023 gewonnen, die uitgereikt is door de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). Genoeg reden voor ons om deze kampeerbus eens uitgebreid onder de loep te nemen. Is de Tonke EQV de investering van € 70.000 waard?

Is dit de logische winnaar als e-camper?

In de lijst met prijswinnaars over vier categorieën is de Tonke EQV het enige kampeermiddel dat volledig elektrisch aangedreven is. Het 100 kWh accupakket verzorgt een (effectieve) actieradius tussen de 320 en 360 kilometer, al kan dit makkelijk oplopen tot een riante 400 bij ideale omstandigheden. Het Nederlandse merk Tonke (vernoemd naar de dochter van Maarten van Soest, oprichter van het merk) heeft de prijs overigens al tweemaal eerder gewonnen. In 2016 en 2017 werd de Tonke VAN ook al uitgeroepen tot Kampeerauto van het jaar, gekozen door de Nederlandse kampeerders.

Lees ook: Waar moet je aan denken bij het huren van een elektrische camper?

De Tonke EQV e-camper

Van alle gemakken voorzien

Laten we eens kijken naar dit bijzondere model, dat gebaseerd is op de Mercedes EQV en is ontworpen door Carole Baijings, die meermalen een van de beste ontwerpers in Nederland genoemd wordt. De kampeerbus ziet er overigens helemaal niet uit als een elektrische camper. Het lijkt een gewone bus, waarbij de bedden, de keuken en andere opties op een prachtige manier weggewerkt zijn in onder andere het plafond van de bus. Na enige handelingen (het draaien van de voorstoelen, wegklappen van de achterbank en uittrekken van de keuken), verandert de bus echter in een heuse kampeeraccommodatie. Deze is geschikt voor 2 tot 4 personen. Geen zorgen, het grote bed heeft een lengte van 2.05 meter, wat betekent dat je écht niet met opgetrokken knieën de nacht uit hoeft te zitten.

Slapen in de Tonke EQV elektrische camper

Adventure of Touring?

Er zijn verschillende uitvoeringen van de Tonke EQV e-camper. De Adventure heeft een prijs van € 70.000 en daar is de keuken optioneel. De Touring is een luxere uitvoering waar een koelkast met 36 liter inhoud (in plaats van 14) in de keuken beschikbaar is en waar meer kastruimte is, plus een groter accupakket met een 3.000 Watt omvormer, zodat je ook stroom hebt op 220 volt (in plaats van 12). De Touring heeft een instapprijs van ongeveer € 90.000. Beide modellen zijn voorzien van een fietsendrager en worden geleverd met thermopanelen met zuignappen. Zo heb je alle privacy tijdens je kampeervakantie en word je ’s morgens niet wakker in een erg warme kampeerbus omdat je toch nét niet in de schaduw geparkeerd staat.

Welk model het beste bij jou past, ligt vooral aan je eigen eisen (en het budget dat je vrij wilt of kunt maken). Beide uitvoeringen van de Tonke EQV kampeerbus zijn bijzonder in trek bij kampeerders van alle leeftijden, voor een kort kampeerweekend of juist een rondreis door Zuid-Europa of juist Scandinavië, wat met de riante actieradius van Tonke prima te realiseren is.