Skoda Enyaq IV het populairste als vouwwagentrekker

Skoda Enyaq IV het populairste als vouwwagentrekker

Jaarlijks trekken veel mensen eropuit en genieten van hun welverdiende vakantie. Dankzij het team achter de website Elektrische Autovakanties weten we nu aanzienlijk meer over de mensen die met de elektrische auto op vakantie gaan. Uit hun onderzoek met betrekking tot vakanties met de elektrische auto in 2023 blijkt onder andere dat de Skoda Enyaq IV de populairste vouwwagentrekker voor elektrische autorijders is.

De top drie vouwwagentrekkers

Om je een compleet beeld te geven, hebben we hieronder de complete top 3 elektrische vouwwagentrekkers gezet, inclusief het percentage dat uit het onderzoek naar voren gekomen is.

  1. Skoda Enyaq IV met een daverende 25%.
  2. Tesla Model Y met 18%.
  3. Volkswagen ID.4 met 11%.

Opvallend is dat de Hyundai IONIQ 5 niet in de top 3 staat. Dit model staat op de gedeelde vierde plek met 7%, terwijl het wél de favoriete caravantrekker is van mensen die met de elektrische auto op vakantie gaan. Tegelijkertijd is er een goede spreiding op het gebied van automerken. Zo staan alleen Tesla, Hyundai en BMW met twee modellen in de lijst.

Kiezen voor een camping met een laadpaal

In 2023 gaat al meer dan 7,5% van de elektrische autorijders op vakantie met een caravan of een vouwwagen achter de EV. Een kwart van de mensen die de vouwwagen kiest, neemt hiervoor de Skoda Enyaq IV mee, wat ongetwijfeld mede te danken is aan het bagagevolume van maar liefst 585 liter (meer dan 700 liter met neergeklapte achterbank) en de ruime actieradius van dit model.

De meeste vakantiegangers die met de elektrische auto op vakantie gaan, kiezen daarbij voor een accommodatie (huurwoning, chalet of camping) met een laadpaal. Heel verrassend is dit natuurlijk niet. Wanneer je kunt laden bij je vakantieverblijf, heb je de elektrische auto altijd in de buurt én kan deze rustig heel de nacht laden zonder dat je je zorgen moet maken over laadpaalkleven of zelfs boetes voor het bezet houden van een laadpaal.

Ook moet hieraan toegevoegd worden dat er steeds meer campings met een laadpaal zijn. Als vakantieganger met een elektrische auto kún je tegenwoordig dus ook makkelijk kritisch zijn bij het vergelijken van campings.

Skoda Enyaq IV met vouwwagen

Een aantal praktische tips als afsluiter

Vakanties met de vouwwagen zijn bijzonder populair, wat vooral te danken is aan de vele voordelen van een vouwwagen achter de elektrische auto. Ga jij ook op vakantie met je elektrische auto en een vouwwagen? Kijk dan vooral naar de tips hieronder om het jezelf nog makkelijker te maken tijdens de voorbereiding en de reis zelf.

  1. Check de locatie van de snelladers of laadpalen langs de route even op Google Maps. Zo kun je laadplekken vermijden waar je de vouwwagen af moet koppelen omdat er enkele parkeerplaatsen zijn. Hoewel het afkoppelen van de gemiddelde vouwwagen nauwelijks moeite kost, is géén moeite hoeven doen immers nog beter.
  2. Kies vooral een camping met laadpaal voor optimaal gemak tijdens je vakantie.
  3. Laad de vouwwagen op een verstandige manier. Verdeel het gewicht evenredig en leg de zwaarste dingen vooral boven de assen van de vouwwagen.