Vouwwagen populair bij kampeerders met een elektrische auto

Vouwwagen populair bij kampeerders met een elektrische auto

Kamperen met een elektrische auto is bijzonder populair. En door de opkomst van de elektrische auto is ook de vouwwagen populair bij kampeerders met een elektrische auto. Enerzijds heeft dit te maken met de lagere reiskosten, anderzijds sluit dit duurzame vervoersmiddel uiteraard naadloos aan op de wereld van de kampeerder, die optimaal van de natuur wil genieten. Het is echter lang niet altijd mogelijk of wenselijk om alle spullen mee te nemen in de elektrische auto zelf. Dat is waarom het kamperen met een elektrische auto én vouwwagen sterk in opmars is. Wat zijn de voordelen en waar moet je rekening mee houden tijdens een kampeervakantie met een vouwwagen achter je elektrische auto?

Vakantie met een elektrische auto: caravan of vouwwagen?

Wanneer je een onbezorgde, comfortabele kampeervakantie wilt, dan doe je er verstandig aan om zelf wat benodigdheden mee te nemen. Bestek bijvoorbeeld, een tent, kussens, dekens, slaapzakken en wellicht zelfs wat kookgerei. Veel mensen kiezen ervoor om de caravan mee te nemen, zodat zij op locatie direct hun mobiele huis in kunnen. Het alternatief is de vouwwagen en deze biedt interessante voordelen ten opzichte van de grotere en zwaardere caravan achter je elektrische auto op vakantie.

Laten we beginnen bij het gewicht. Een vouwwagen is lichter dan een caravan, wat een lager verbruik voor je elektrische auto betekent. Ook zal een gemiddeld model altijd lichter zijn dan het maximale trekvermogen van je elektrische auto en kun je gewoon met je B-rijbewijs achter het stuur kruipen. Een gemiddelde lege caravan weegt 900 kilogram. Met bepakking kom je makkelijk aan de 1000 kilo, wat direct het maximale trekgewicht is van de betaalbare elektrische auto’s. Een gemiddelde vouwwagen komt volgeladen aan maximaal 750 kilogram (wanneer je gewone kampeerspullen meeneemt), wat steeds meer elektrische auto’s met gemak kunnen hebben.

Tip: Bekijk deze video om te zien hoe je met je elektrische auto en caravan op vakantie naar Frankrijk kunt gaan

Kamperen met elektrische auto en vouwwagen

Omdat een vouwwagen ook standaard kleiner is dan een caravan, is de luchtweerstand lager tijdens de reis. Dit zorgt niet alleen voor een lager verbruik, maar ook veel meer comfort tijdens het rijden. Waar een caravan een constant aanwezige factor is, kan het zo gebeuren dat je vergeet dat je een vouwwagen achter je auto hebt. Tenzij je de spiegels gewoon goed gebruikt natuurlijk.

Tips voor je vakantie met de elektrische auto plus vouwwagen

Ben je van plan om op kampeervakantie te gaan met je elektrische auto en neem je een vouwwagen mee? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  1. Ondanks de voordelen van deze optie ten opzichte van een caravan, is het verbruik tijdens de reis uiteraard wel hoger dan wanneer je auto niets hoeft te trekken. Het is dus verstandig om extra laadstops in te plannen.
  2. Afhankelijk van waar je gaat laden en op welke plek het laadpunt van je elektrische auto zit, kan het zo zijn dat de vouwwagen afgekoppeld moet worden tijdens het laden van de auto. Een vouwwagen met steunwiel verdient daarom de voorkeur en neem eventueel ook handschoenen mee.
  3. Pak logisch in. De dingen die je als eerste nodig hebt op locatie, moeten bovenop liggen. Zorg er altijd voor dat het reservewiel, krik en gevarendriehoek moeiteloos gepakt kunnen worden.
  4. Kies voor een camping met laadpaal zodat je zeker weet dat je op vakantie gemakkelijk en altijd in de buurt je elektrische auto op kunt laden. Bekijk hier alle campings met laadpaal.
  5. Check de bandenspanning voordat je vertrekt. Dit geldt uiteraard voor elke langere autoreis, maar voor een elektrische auto met trekgewicht kan dit een groot verschil maken op het verbruik en dat kan je zomaar een extra laadstop besparen.
Volvo XC-40 Recharge met vouwwagen in Noorwegen