Kamperen met een elektrische camper hoe werkt dat?

Kamperen met een elektrische camper hoe werkt dat?

Op kampeervakantie met de elektrische auto is iets dat steeds meer mensen doen. Dat kan ook best al redelijk met de caravan achter je elektrische auto, zodat je door heel Europa kunt reizen en altijd een eigen bed bij je hebt. Met de opmars van de elektrische camper nemen de mogelijkheden nog verder toe voor de kampeerder die volledig op stroom Europa door wil trekken. Hoe eenvoudig is kamperen met een elektrische camper, welke grote Nederlandse namen werken aan de beschikbaarheid van modellen en kun je wellicht ook een camper met stekker huren om het eerst eens rustig uit te proberen?

Hoe werkt kamperen met een elektrische camper?

Technisch gezien zit er vrij weinig verschil tussen een elektrische auto en een elektrische camper, op het gewicht na. Een elektrische camper heeft namelijk al snel een gewicht rond de 3.000 kilogram, mede vanwege de inrichting en simpelweg de grotere omvang. Dat resulteert in een actieradius die lager ligt dan die van je elektrische auto. Een camper die volledig op stroom rijdt, heeft doorgaans een actieradius tussen de 200 en 350 kilometer, afhankelijk van het weer, de bepakking en de omstandigheden waarin gereden wordt.

Het grote voordeel is dat je aanzienlijk comfortabeler kunt rijden en reizen met een elektrische camper. Niet alleen omdat je in feite alles in één ruimte hebt, maar ook omdat er helemaal geen trekgewicht is, wat je wel hebt wanneer je op vakantie gaat met de elektrische auto met een caravan achter de auto.

Volkwagen ID Buzz elektrische camper

Twee Nederlandse bedrijven op de markt van de elektrische camper

Camper- en caravanbedrijven zijn redelijk traditioneel ingesteld en vormen niet altijd de meest innovatieve branche. Gelukkig zijn er twee Nederlandse bedrijven die direct op de ontwikkelingen ingesprongen zijn. Dit zijn Fixxter en Leavv, twee hippe namen dus. Bij beide bedrijven kun je zelf kiezen of je de Fixxter elektrische camper of Leavv elektrische camper wilt kopen of liever wilt huren. Door te huren kun je altijd op je gemak testen of een vakantie met een elektrische camper iets voor jou is, of dat je de volgende keer toch liever met de caravan gaat of een accommodatie huurt op één van de campings met laadpaal bijvoorbeeld.

Interieur en opbergruimte in een elektrische camper

Hoe zit het met de actieradius?

De gemiddelde actieradius ligt zo rond de 300 kilometer als je op een normale manier rijdt en de camper niet overdreven zwaar bepakt. Die 300 kilometer lijkt een beperking, maar wanneer je dit in de praktijk bekijkt, valt het eigenlijk erg mee. In een camper kun je namelijk nooit meer dan 200 kilometer afleggen in 2 uur tijd. Gemiddeld rust je om de 2 uur uit tijdens het reizen. Wanneer je een goede laadapp gebruikt, kun je de laadstops simpel plannen bij snelladers, die de accu van de camper binnen een half uur weer tot 80% hebben opgeladen. Daarna kun je gewoon weer verder rijden op weg naar je bestemming of de volgende laadstop.

Opladen elektrische camper

Praktische tips voor een vakantie met een elektrische camper

  1. Probeer onnodige bepakking te beperken. Hoe meer je meeneemt, hoe lager de actieradius uitvalt. Uiteraard kun je gewoon meenemen wat je nodig hebt, maar kijk wel kritisch naar wat écht nodig is.
  2. Rijd met een gematigde snelheid en rijd anticiperend. Op die manier verhoog je de actieradius eenvoudig.
  3. Zorg dat je een goede laadapp hebt, zodat je makkelijk snelladers kunt vinden onderweg met extra voorzieningen, zoals een eetgelegenheid of een speeltuin. Wij adviseren bijvoorbeeld A Better Routeplanner of Electric Routes.
  4. Huur eerst eens een elektrische camper (zoals de Fixxter of de Leavv elektrische camper), zodat je rustig kunt bekijken of dit iets is dat echt past bij jouw droomvakantie.
  5. Houd het leuk en reis ontspannen. Het is een vakantie en dat betekent dat genieten van de ervaring bovenaan je to-do lijst moet staan.
  6. Zoek een camping met laadpaal zodat je altijd zeker weet dat je op kunt laden en je niet eerst hoeft te vragen of je op mag laden op de camping.