Deze caravan is volledig elektrisch

Volledig elektrische caravan met eigen accupakket

‘Everything is bigger in America’. Normaal zijn we niet zo van stereotypes, maar wanneer het gaat om de Lightship L1 RV Traveler, dan kun je niet anders dan beamen. Deze caravan is echter niet alleen enorm, hij is ook nog eens volledig elektrisch, wat tal van mogelijkheden wijd opengooit. Zeker wanneer je ziet dat er óók nog eens zonnepanelen op het dak liggen en de caravan verhoogd kan worden tot een riante 3 meter. Is de Lightship L1 een revolutie op het gebied van elektrisch kamperen of is dit iets dat vooral voorbehouden blijft aan de gemiddelde Amerikaan?

Revolutionaire caravan met tal van voordelen

De Lightship caravan is niet zomaar een caravan. Hij is namelijk volledig elektrisch en heeft een eigen accupakket van 80 kWh onder de bodem liggen. Dit accupakket drijft de wielen aan tijdens het rijden, zodat de auto de caravan niet zelf hoeft te trekken. Hoewel dit ook voor auto’s met verbrandingsmotor een fikse besparing vormt, ligt het grote voordeel uiteraard bij de eigenaar van de elektrische auto. De makers zeggen dat een auto met een effectieve actieradius van 500 kilometer ook met de Lightship caravan gewoon 500 kilometer af kunnen leggen op een geladen accu. Dit heeft ook te maken met de aerodynamica van de caravan, die uitvoerig getest is in windtunnels om zo de optimale vorm te kunnen vinden.

Tip: Lees waarom Eriba caravans bijzonder populair zijn onder elektrische autorijders

De zonnepanelen op het dak van de Lightship L1 Caravan

Ontworpen door voormalig Tesla-medewerkers

Het bedrijf Lightship is een tech-startup en is opgericht door mensen die voorheen werkten bij Tesla en innovatieve, jonge automerken (waaronder Lucid en Rivian). De drijfveer achter het bedrijf is innovatieve oplossingen te vinden die de reis- en kampeerervaring verbeteren, mede door volledig af te stappen van de traditionele concepten, vormen en features. Dat is duidelijk terug te zien aan de elektrische caravan van Lightship, die niet alleen het rijbereik optimaal houdt, maar ook een compleet huis vormt met de 8,20 meter lengte en hoogte van 2,10 meter, die drie meter wordt op het moment dat het dak omhooggeschoven wordt op de kampeerplek.

Bijkomend voordeel is dat je met de zonnepanelen, die 3 kW zonne-energie opwekken in ideale omstandigheden, niet meer op zoek hoeft naar een camping met laadpaal voor je vakantie. Tijdens het kamperen gebruikt de caravan namelijk geen stroom van de autoaccu, wat betekent dat je met een praktische planning de volgende morgen gewoon je reis voort kunt zetten.

Video: Bekijk hoe je met je elektrische auto en caravan op vakantie naar Frankrijk kunt gaan

De Lightship L1 concept elektrische caravan

Flink prijskaartje voor deze innovatieve caravan

De Lightship L1 biedt tal van voordelen, maar er hangt wel een serieus prijskaartje aan van zo’n € 120.000. Ook is het model nog niet in productie, dit zal waarschijnlijk pas eind 2024 beginnen. De elektrische caravan is voorzien van een complete zithoek, een badkamer en een keuken. Wel is het goed om rekening te houden met het gewicht. De 3.400 kilo schoon aan te haak heeft weliswaar geen negatief effect op je actieradius, maar zorgt er wel voor dat je goed moet nadenken waar je wil gaan kamperen met je elektrische auto omdat je niet overal terecht kunt met zo’n grote caravan.