Het voordeel van een lage luchtweerstand achter je elektrische auto

Het voordeel van een lage luchtweerstand achter je elektrische auto

Er zijn veel verschillende dingen waar je op moet letten wanneer je met je elektrische auto op vakantie gaat. Gelukkig zijn er steeds meer onderzoeken, ontwikkelingen en innovaties die het makkelijker maken om met je elektrische auto en je kampeermiddel door Europa te trekken. Vooral de rol en reducering van luchtweerstand zijn in dit kader interessant, want hoe groot is het verschil tussen een caravan en een vouwwagen nou echt wanneer je naar de actieradius kijkt?

Minder luchtweerstand heeft een positief effect op je actieradius

Bij een gemiddelde caravan achter je elektrische auto wordt het volledige frontale oppervlak van je auto ongeveer verdubbeld waardoor dit een flinke invloed op de actieradius heeft. Wanneer je een caravan met hefdak kiest, wordt dit gereduceerd tot zo’n 35%, wat vele malen beter is, maar nog altijd wel actieradius scheelt. Wil je een optimale actieradius en tegelijkertijd toch comfort op de plek van bestemming? Dan is mogelijk een vouwwagen interessant om te overwegen doordat je daardoor minder luchtweerstand hebt. Een vouwwagen of ook wel tenttrailer genoemd ligt bijna volledig in de luwte van de auto tijdens het rijden, terwijl je tijdens de vakantie wel een zeer compleet kampeermiddel bij je hebt.

Dat betekent dat het totaal frontaal oppervlak niet toeneemt en daarmee is het negatieve effect op de actieradius vele malen kleiner. Uit testen blijkt dat de trailers die volledig achter de auto komen te liggen, slechts 25% of minder van je actieradius afsnoepen. Daarnaast wordt de reis een stuk prettiger, en niet alleen vanwege het lagere aantal laadstops.

Tip: Bekijk deze video om te zien hoe je met je elektrische auto en caravan op vakantie naar Frankrijk kunt gaan

Het effect van luchtweerstand op je elektrische auto

Meer actieradius dankzij een combinatie van een vouwwagen en een hefdak-caravan

Wat nou als je een vouwwagen en een caravan met hefdak combineert? Dit is wat Easy Caravanning heeft gedaan met de TakeOff. Easy Caravanning ziet zichzelf als aanjager van de volgende stap in kamperen en heeft met de TakeOff het beste genomen van de hefdak-caravan én de vouwwagen. De TakeOff is tijdens de reis namelijk net een vouwwagen achter je elektrische auto, maar kan op de plek van bestemming makkelijk opgebouwd worden waarmee het een soort caravan wordt. Het opzetten van de TakeOff kan, binnen enkele minuten tijd, door één persoon gedaan worden.

Na het uitklappen van je TakeOff heb je een soort van caravan met een tafel, compleet zitgedeelte en ramen aan alle zijdes van je kampeermiddel om van de omgeving te kunnen genieten. Daarnaast kan de TakeOff gemakkelijk uitgebreid worden met tenten, die speciaal gemaakt zijn voor de modellen van Easy Caravanning. Aan het einde van je kampeervakantie heb je ook slechts een paar minuten nodig om de TakeOff weer om te toveren tot een vouwwagen, voor een comfortabele en makkelijke terugreis met zo min mogelijk actieradius-verlies.

Op vakantie met elektrische auto en Easy Caravanning Take Off

Niet alleen voordelen op het gebied van actieradius

Het gaat niet alleen om de voordelen op het gebied van de actieradius. De lagere luchtweerstand en het lagere gewicht van de TakeOff modellen zorgen er ook voor dat het aanzienlijk relaxter en prettiger wordt om langere afstanden af te leggen met je elektrische auto. Veel bruggen over open water tijdens je reis naar de vakantiebestemming? Dan kan harde wind een reden zijn om met samengeknepen billen je caravan naar de overkant te rijden, terwijl je van die wind in de gestroomlijnde TakeOff nauwelijks iets merkt.