Elektra op de camping: hoe gebruik je het goed?
Tijdens het kamperen zijn er veel dingen waar je op moet letten. Zeker op het gebied van elektra op de camping gaat het regelmatig fout. Mocht je ooit een keer een caravan van binnen en buiten koolzwart hebben zien worden omdat men de kachel, het fornuisje én de waterkoker gebruikten en dat net wat te veel van het goede was dan weet je dat je op moet letten met het gebruik van je elektra op de camping. Waar moet je rekening mee houden en hoe zit dit eigenlijk met campings met een laadpaal?
Elektra op de camping en de maximale belasting
Wanneer het gaat om elektra op de camping, dan gaat het om twee factoren. Allereerst alle elektrische apparaten die stroom gebruiken en ten tweede de maximale belasting van het stroomnetwerk, waarbij het gaat om de zekering voor jouw kampeerplek. De maximale belasting voor de elektra op de camping staat altijd aangegeven (het aantal ampère van je kampeerplek). Het stroomverbruik van jouw apparaten ook. Dit is het aantal Watt (of kortweg W) dat op het apparaat staat. Het getal is de piekwaarde, dus het hoogste wattage dat het apparaat kan gebruiken. Gebruik je meer elektra op de camping dan de maximale belasting, dan vliegt de zekering (nog vaak ‘stop’ genoemd in de volksmond) eruit en zit je zonder stroom totdat het probleem opgelost wordt door de campingeigenaar of een medewerker.
Let op bij het boeken of kiezen van een kampeerplek. Aansluitingen met een lager aantal ampère zijn vaak goedkoper, maar zijn niet geschikt voor jou wanneer je veel stroom nodig hebt om al je apparaten en misschien zelfs wel je auto aan te sluiten. .
Een handige rekensom om je stroomverbruik te berekenen
De berekening om het aantal Watt van je apparaten om te zetten naar het aantal ampère (de waarde die de maximale belasting aangeeft) is als volgt: ampère x voltage = Watt. De rekensom werkt andersom uiteraard ook: Watt / Volt = ampère. Het voltage op nagenoeg alle Europese campings is standaard 230 Volt. De meeste campings hanteren een maximum van 6 ampère voor een gemiddelde kampeerplek. Met de rekensom zie je dat je dan maximaal 1380 Watt kunt gebruiken zonder dat de zekering eruit vliegt en je zonder stroom komt te zitten.
Opladen op een camping, hoe zit dat precies?
Wanneer er een laadpaal op de camping is, dan zit deze op een aparte aansluiting. Je hoeft geen rekening te houden met het laadverbruik op campings met een laadpaal, tenzij anders aangegeven. Is er géén laadpaal en mag je van de eigenaar laden op je eigen (dus geen extra) stroomaansluiting, dan moet je wel rekening houden met het verbruik van je elektrische auto. Heb je een slimme campinglaadkabel waarbij je de laadsnelheid in kunt stellen, dan is dit een groot voordeel. Je kunt de laadsnelheid dan lager zetten op het moment dat je stroom nodig hebt voor andere apparaten en de laadsnelheid opschroeven wanneer iedereen gaat slapen.
Lees ook: