De Mazda CX-5 blijft de populairste trekauto

De Mazda CX-5 blijft de populairste trekauto

De inmiddels befaamde Mazda CX-5 mag weer een prijs in de virtuele trofeekast plaatsen, want het model is opnieuw uitgeroepen tot de populairste trekauto van het jaar. ACSI FreeLife Magazine voerde een uitgebreid onderzoek uit, waaruit bleek dat de Nederlanders nog altijd het liefst de CX-5 als caravantrekker meenemen op vakantie. Uit het onderzoek bleek ook dat er vaak gekozen wordt voor de jongere modellen (het liefst zelfs nieuw). Waarom is de hybride CX-5 uit Japan zo populair voor de Nederlandse vakantiegangers?

ACSI onderzoek naar de beste trekauto

De kampeerexperts van ACSI Eurocampings vroegen ditmaal ruim 5.000 mensen welke auto zij voor de caravan plaatsen en meer dan 8% liet weten dat dit de betrouwbare CX-5 is. Verrassend is dit niet, want het model was in 2019 al bijna een half miljoen keer verkocht wereldwijd, met de teller op een slordige 3,5 miljoen in maart 2022. In vergelijking: in Nederland heeft dit model van Mazda een marktaandeel van bijna 10% bij mensen die een caravan in bezit hebben. Kijken we naar Mazda als merk zelf, dan wordt dit bijna 14% waarmee duidelijk is dat dit merk met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Uit het onderzoek bleek overigens ook dat ruim 40% van de caravaneigenaren de auto nieuw koopt. Slechts 13% van de respondenten had een auto ouder dan 10 jaar als caravantrekker.

Dat de CX-5 de prijs in de wacht gesleept heeft, is overigens niet echt een verrassing te noemen. Het is namelijk het vijfde jaar op rij dat dit model de populairste trekauto is onder de respondenten van het onderzoek van ACSI. We hebben overigens hoge verwachtingen voor de toekomst, aangezien de nieuwe CX-5 in 2023 naar Europa moet komen met 213 Nm koppel, 165 pk en een aangepaste 2.0 liter e-Skyactiv-G die ervoor moet zorgen dat het brandstofverbruik van het model nog verder omlaag gebracht wordt. Zou de Mazda CX-5 daarmee volgend jaar ook weer de prijzenkast aan kunnen vullen?

Tip: Eriba caravans populair onder elektrische autorijders

Mazda CX-5 wint ACSI Freelife Trekauto verkiezing

De voordelen van de hybride Mazda CX-5 als caravantrekker

Dankzij de Mazda M-Hybrid-technologie zijn deze modellen van Mazda bijzonder zuinig, zeker in vergelijking met de concurrenten. Het grootste voordeel zit echter in de trekkracht en het motorvermogen, want deze zorgen er samen voor dat de CX-5 hoog op de favorietenlijst staat wanneer we kijken naar de caravantrekkers. Zo heeft de e-Skyactiv-G 194 pk onder de motorkap en een maximaal trekgewicht van maar liefst 2000 kilo. Daar komt bij dat de modellen uitgerust zijn met tal van features die het aanzienlijk leuker maken om lange afstanden te rijden met de auto naar je vakantiebestemming. Hierbij kun je denken aan geoptimaliseerde rijdynamiek, verschillende keuzes voor de rijmodus en veel aandacht voor het gebruiksgemak, waaronder veel opbergruimte bij zowel de voorstoelen als de achterbank.

Mazda CX-5 trekauto