Moet je vragen om op te laden op de camping?
Veel mensen gaan op vakantie met de elektrische auto en daarom krijgen wij ook steeds vaker de vraag: Moet je vragen om op te laden op de camping? In dit artikel gaan we dieper in op toestemming vragen om op de camping te mogen laden. Campings zijn sinds jaar en dag bijzonder in trek, aangezien (betaalbare) natuurvakanties de voorkeur verdienen. Nu is het natuurlijk helemaal handig wanneer een camping een laadpunt heeft, zodat je jouw elektrische auto op kunt laden in de buurt en zeker weet dat er een laadpunt aanwezig is. Tijdens afgelopen zomer beklaagden veel campingeigenaren zich over het feit dat mensen met een elektrische auto ook gewoon de elektrische auto gaan opladen wanneer er op de camping geen laadpaal is. Het opladen van een elektrische auto op de camping is voor de vakantieganger soms bittere noodzaak, terwijl het voor de campingbaas onwenselijk kan zijn.
Waarom zijn campings met laadpalen ineens zo in trek?
De elektrische auto opladen op een camping met laadpaal is bijzonder handig voor elektrische autorijders. Je hoeft je auto niet ergens in een dorp te parkeren om te laden (en de status van het laden in de gaten te houden om op tijd en netjes je de auto weer weg te halen als deze vol is). Ook kun je elke dag beginnen met een volle actieradius en dat is weer bijzonder handig wanneer je uitstapjes wilt maken. En uiteraard maakt een laadpaal op de camping ook de terugreis een stuk prettiger, omdat je met 100% kunt vertrekken en niet eerst naar een snellader hoeft te rijden.
Waarom is toestemming vragen om te laden handiger?
Er wordt vanuit de campinghouders vaak gewezen op de hogere kosten voor de campingeigenaren of de verhuurders van losse accommodaties. Hoewel dit zonder twijfel vervelend is, zijn er belangrijkere redenen waarom toestemming vragen om op te laden handig is. Het is namelijk niet zo dat je je granny charger (220V laadkabel / Schuko lader) zomaar in elke wandcontactdoos kunt pluggen. Sterker nog: wanneer je een verkeerd stopcontact kiest, kan er kortsluiting ontstaan. Dit is voor de campinghouder en ook voor jou vervelend want je auto kan er ook blijvende schade aan overhouden. De stopcontacten waarbij dit het snelst ontstaat zijn vaak wandcontactdozen die sterk verouderd zijn of al (lichte) beschadiging hebben. Aangezien de lader vaak ’s nachts aangesloten is om de volgende morgen 100% actieradius te hebben, komen dan vaak de meeste ongelukken voor.
Daar komt bij dat lang niet elk stroomnetwerk berekend is op het laden van een elektrische auto. Tussen de verschillende landen in Europa bestaat soms ook verschil in voltage op het energienetwerk. Daarnaast is het zo dat wanneer meerdere elektrische auto’s tegelijkertijd geladen worden op een matig netwerk, dit kan voor overbelasting zorgen. Je elektrische auto opladen op de camping zorgt er in die situatie potentieel zelfs voor dat heel de camping zonder stroom komt te zitten. Dit is waarom toestemming vragen om je elektrische auto op te laden op de camping handiger is. Je voorkomt gevaarlijke situaties en bij akkoord van de campingeigenaar is de kans groot dat deze je zelfs vertelt welk stopcontact of welke lege campingplek je het beste kunt gebruiken.
3 tips om te kunnen opladen op de camping
- Boek één van de vele campings met laadpaal om het aanzienlijk makkelijker te maken.
- Neem een granny charger en een verlengsnoer mee (laadkabel met een Schuko-stekker).
- Vraag voordat je boekt of het mogelijk is om je elektrische auto op locatie op te laden.
Lees ook:
- Bekijk alle campings met een laadpaal in Frankrijk op een kaart
- 10 x de leukste campings met een laadpaal in Nederland
- Tips om je elektrische auto op te laden op de camping
- Laadpaal op camping steeds belangrijker blijkt uit onderzoek
- Waarom is de vouwwagen ineens zo populair onder elektrische autorijders?