Met de caravan achter de EV op vakantie? Geen probleem volgens dit onderzoek

Met de caravan achter de EV op vakantie? Geen probleem volgens dit onderzoek

Grootschalige onderzoeken naar vakanties met de elektrische auto zijn er nauwelijks, wat betekent dat er weinig statistieken en cijfers zijn die duidelijke inzichten geven. Tot voor kort, want het team achter Elektrische Autovakanties heeft bijna 900 eigenaren van een elektrische auto het hemd van het lijf gevraagd. De resultaten zijn verzameld in een compleet rapport waar we interessante conclusies uit kunnen trekken én de resultaten helpen jou wanneer je zelf op vakantie wilt naar een camping met je elektrische auto.

Grootschalig onderzoek geeft duidelijke inzichten in vakantie met EV

Het onderzoek liep van april tot juni 2023 en richtte zich volledig op vakanties met de elektrische auto in 2023. Meer dan 880 mensen namen de tijd om de vragen te beantwoorden. Deze gingen onder andere over de voorbereidingen van de vakantie, of het de eerste vakantie met EV was en de ervaringen in het land waar de vakantiegangers met de EV op vakantie gingen.

Een aantal interessante resultaten uit het onderzoek

Aangezien het rapport erg uitgebreid is, hebben we voor jou een aantal belangrijke bevindingen op een rijtje gezet die relevant zijn wanneer je met je elektrische auto op vakantie wilt naar een camping.

  • 81,5% van de elektrische autorijders gaat in 2023 op vakantie met de elektrische auto.
  • Daarvan kiest 12,6% voor een camping en 3,5% gaat voor glamping.
  • Meer dan 7,5% neemt een caravan of vouwwagen mee achter de EV tijdens de vakantie.
  • Onder de caravanbezitters is de Hyundai IONIQ 5 de populairste elektrische caravantrekker (tevens Trekauto van het jaar in 2022). Deze wordt gevolgd door de Volvo XC40 en de Tesla Model Y.
  • Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan dat de aanwezigheid van een laadpaal een rol speelt bij het kiezen van de vakantiebestemming.

Uit het onderzoek blijkt ook duidelijk dat de vakantie met elektrische auto sterk in opmars is. Een op de drie ondervraagden gaat namelijk dit jaar voor het eerst op vakantie met de elektrische auto, wat een flinke toename betekent van het aantal mensen dat met de EV op vakantie gaat.

Tip: Bekijk enkele van de grafieken hieronder voor een interactieve weergave van de onderzoeksresultaten.

Belangrijkste tips voor een EV-vakantie naar een camping

Ben je zelf van plan om op vakantie te gaan met je elektrische auto, dan zijn er een aantal handige tips die je mee kunt nemen uit het onderzoek. Bijvoorbeeld het gebruik van A Better Routeplanner als routeplanner (52% van de ondervraagden gebruikt deze app). Ook scoort Scandinavië erg goed qua laadinfrastructuur. Noorwegen is zelfs lijstaanvoerder wanneer het gaat om mogelijkheden om te laden tijdens de vakantie. Portugal en Wales zijn hekkensluiters, dus hier heb je meer voorbereiding en actieradius nodig om zonder laadstress op vakantie te gaan.

Tegelijkertijd zien we duidelijk dat er nog werk aan de winkel is. Uit het onderzoek blijkt dat voor 95% van de elektrische autorijders een laadpaal bij de vakantiebestemming belangrijk is, juist bij campings ontbreken er vaak nog laadpalen voor elektrische autorijders. Gelukkig zijn er organisaties zoals ACSI die camping-eigenaren advies geeft over het plaatsen van laadpalen bij de camping.

Wil je op je gemak alle resultaten bekijken? Hier vind je alle resultaten uit het onderzoek ’Op vakantie met de elektrische auto in 2023′.