1 op de 10 EV-rijders gaat met caravan op vakantie in 2024

1 op de 10 EV-rijders gaat met caravan op vakantie in 2024

Bijna 95% van de EV-rijders gaat dit jaar met de elektrische auto op vakantie, waarbij een groot deel ervoor kiest om de vouwwagen of caravan achter de elektrische auto te hangen. Bijna 15% kiest ervoor om een mobiele vakantieaccommodatie mee te nemen achter de EV, waarvan meer dan 10% kiest voor een complete caravan.

Verdubbeling EV’s met caravan of vouwwagen

In 2024 gaat bijna 15% van de EV-rijders met een caravan of vouwwagen op vakantie. Dat is een flink percentage, zeker omdat dit in 2023 nog 7,6% was. De grootste groei zit bij de elektrische autorijders die met een caravan op vakantie gaan, want 1 op de 10 EV-rijders gaat met caravan op vakantie in 2024. Ook het aantal elektrische auto’s dat met een vouwwagen op vakantie gaat is toegenomen (3,5% in 2023 en 4,4% in 2024). Dit is volledig in lijn met het stijgende aantal vakantiegangers dat kiest voor een camping als accommodatie op de vakantiebestemming. Redenen voor de sterke toename zijn onder andere het bredere aanbod aan (lichtgewicht) caravans en vouwwagens, positieve ervaringen die gedeeld worden, verbetering van het laadnetwerk, toegenomen actieradius van auto’s die een aanhanger kunnen trekken en verbeterde beschikbaarheid van informatie over vakanties met een caravan achter de elektrische auto.

Tip: Bekijk deze video om te zien hoe je met je elektrische auto en caravan op vakantie naar Frankrijk kunt gaan

Steeds meer EV-rijders gaan met caravan op vakantie

De Tesla Model Y de populairste caravantrekker

Vorig jaar was de Hyundai IONIQ 5 de populairste caravantrekker, maar dit jaar gaat de koppositie naar een andere elektrische caravantrekker. In 2024 is het namelijk de Tesla Model Y die met de eer strijkt (26,3% kiest voor deze EV voor de vakantie in 2024). De tweede plaats gaat naar de Volvo XC40 (bijna 15%), gevolgd door de Hyundai IONIQ 5 op de derde plek (bijna 12%). De Kia EV6, Polestar 2 en Skoda Enyaq IV halen de top drie niet, maar scoren wel alle drie meer dan 5% waarmee dit ook populaire modellen zijn. Allemaal sterke caravantrekkers en dat mag ook wel, want de meeste vakantiegangers nemen een caravan mee met een gewicht tussen de 1.250 en 1.500 kilogram.

Kamperen en campings steeds populairder onder EV-rijders

Kamperen en campings steeds populairder onder EV-rijders

In 2023 waren hotels veruit de populairste accommodatie op de vakantiebestemming, maar zij hebben meer dan een procent in moeten leveren in 2024 (van 19% naar 17,8%). Campings hebben daarentegen een flinke opmars gemaakt. In 2023 koos 12,6% van de vakantiegangers met een elektrische auto voor een camping tijdens de vakantie, in 2024 is dat opgelopen tot maar liefst 15,4%.

Kijken we naar de populairste landen, dan scoort Frankrijk opnieuw het beste met 17%. Ook Duitsland (15%) en Italië (11%) zijn niet echt verrassingen op de lijst met de populairste vakantielanden onder vakantiegangers met een elektrische auto. Ook staan Nederland en België nog altijd stevig in de top 10. Wat wel verrassend is, is dat Luxemburg voor het eerst in de top 10 is komen te staan. Wat ooit een doorreisland was, is nu ineens een redelijk gewilde vakantiebestemming geworden met een knappe 3%. Minstens zo verrassend is dat Zweden en Noorwegen, landen met een hoge score op het gebied van laadgemak, niet in de top 10 voorkomen, terwijl Denemarken wel een plek opeist op de lijst.

Zelf op vakantie met de caravan achter de elektrische auto?

Ben je van plan om zelf met de caravan of vouwwagen achter je elektrische auto op vakantie te gaan of wil je nog veel meer cijfers en analyses bekijken over vakanties met de elektrische auto in 2024? Kijk dan eens naar de onderzoeksresultaten vakantie 2024 Elektrische Autovakanties, het grootste onderzoek dit jaar onder vakantiegangers die met de elektrische auto erop uit trekken dit jaar.